Luontoon.fi uutiset

Tammisaaren saariston kansallispuiston monipuolisuus sai tunnustusta luonnonsuojeludiplomin arviointivierailulla

Euroopan neuvoston konsultti Blanca Ramos vierailee parhaillaan Tammisaaren saariston kansallispuistossa ja tutustuu kansallispuiston matkailuun, virkistyskäyttöön ja luonnonsuojeluun. Arviointivierailussa tarkastellaan kansallispuistolle myönnetyn Euroopan neuvoston luonnonsuojelualuediplomin tavoitteiden toteutumista ja luodaan uudet suositukset kansallispuiston kehittämiselle.

Kolme henkilöä veneessä tutkivat karttaa.

Tammisaaren saariston kansallispuistolla on ollut vuodesta 1995 saakka Euroopan neuvoston luonnonsuojelualuediplomi. Metsähallitus sai diplomin tunnustuksena monipuolisen kansallispuiston hyvästä hoidosta ja kehittämisestä, yhteistyössä kumppanien ja sidosryhmien kanssa.

Ramoksella on pitkä kokemus luonnonsuojelun kehittämisestä Espanjassa, Bulgariassa, Puolassa ja Turkissa. Ramos kuuluu Euroopan neuvoston luonnonsuojeludiplomin konsulttien ryhmään. Kesäkuun 8-9.2023 päivien arviointivierailu on Ramoksen ensimmäinen matka Suomeen ja Tammisaaren saariston kansallispuistoon.

”Tammisaaren kansallispuisto on hyvin monipuolinen suojelualue, jossa kohtaavat saaristo- ja meriluonto, mikä on tuonut alueelle lajien rikkauden. Eurooppalaisesta näkökulmasta esimerkiksi haahka on mielenkiintoinen ja tärkeä laji. Kansallispuiston monipuolinen historia ja Jussarön saari antavat mahdollisuuksia matkailuun. Olisi hienoa, jos mahdollisimman moni pääsisi vierailemaan kansallispuistossa” Blanca Ramos sanoo.

Mikä diplomi? 

The European Diploma for Protected Areas eli Euroopan luonnonsuojelualuediplomi on arvostettu kansainvälinen palkinto, jonka Euroopan neuvoston ministerikomitea on myöntänyt vuodesta 1965 lähtien. Diplomit on myönnetty 74 suojelualueelle ja 29 maalle Euroopassa. Diplomi myönnetään alueille, jotka ovat poikkeuksellisen tärkeitä biologisen, geologisen ja maisemallisen monimuotoisuuden säilyttämisessä. Alueella on oltava suojeluohjelma, joita hoidetaan esimerkillisesti.

Diplomin tavoitteita tarkastellaan vuosittain ja ulkopuolisten tarkastajien arviointivierailu tehdään viiden tai kymmenen vuoden välein. Diplomi myönnetään määräajaksi kerrallaan ja siihen liittyy suosituksia ja ehtoja. Vuosittain tehdään seurantaraportointi, jossa arvioidaan suojelun tehokkuus, hoitotoimien laatu ja ongelmien ratkaisut.

Diplomi on vain kahdella kansallispuistolla Suomessa: Tammisaaressa ja Seitsemisessä, johon tehdään myös arviointikäynti myöhemmin tänä vuonna.

Lisätietoja